5 Aralık 2013 Perşembe

Gelecekte, Mesela 2018 Yılında, 2033 Yılında, Ya da 2063 Yılında İç Denetim Nasıl Olacak?

Dünyanın önde gelen İç Denetim Yöneticilerinden, Avustralya'lı McLeod Governance şirketinin yönetici ortağı Tom McLeod'un http://www.mcleodgovernance.com/weekly-wrap-27th-november-2013/ sitesindeki Weekly Wrap - 27th November 2013 (Haftalık Özet - 27 Kasım 2013) başlıklı iç denetimin gelecekte nasıl olacağına dair kendi tahminlerini paylaştığı videosunun metninin Türkçesi'ni sizler için burada çevirdim. Faydalanacağınızı umuyorum.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Merhaba, Ben Tom McLeod, McLeod Governance şirketinin Yönetici Danışmanıyım.
Burada bu hafta neler düşündüğümü anlatacağım.
Geçen hafta 29. Dünya Sürekli Denetim ve Raporlama Sempozyumunda bir sunum yaptım.
Sunumumun konusu “Denetimin Yeniden Resmedilmesi” idi.
Bugün bu haftalık özette o sunumun bir kısmına bakmak istiyorum. Özellikle denetimin 5, 20 ve 50 yıl sonra nasıl olacağına bakacağım.
Denetimin gelecekte nasıl olacağına dair yaklaşım olarak ilkeler yaklaşımını temel alacağım.  Ben geleceği tahmin eden bir müneccim değilim ve burada size geleceğin nasıl olacağını söylemek için bulunmuyorum. Bunun yerine üç ana ilkeyi ele alıyorum. Bunlar, şeffaflık, doğruluk ve zamanlamadır ve bu üç ilkeyi kullanarak denetimin nasıl olacağını anlamaya çalıştım.
Bu geleceğe doğru seyahatimdeki ilk durağım 21 Kasım 2018, Çarşamba.
Şeffaflık görünümü için – bana göre – verinin denetim sürecinin merkezi bir elementi olduğunun şüphe götürmeyen bir şekilde kabul edildiğini göreceksiniz.
Sherlock Holmes’tan alıntı yaparsak
Kil olmadan tuğla yapamam.
Veri olmadan denetim yapamazsınız.
İkinci olarak doğruluğa atıfla, sağlıksız verinin tanımlanmasının çıktı safhasından tanımlanması yerine veri girişi sırasında tanımlanması kabiliyeti yaygınlaşacak.
Ve son olarak zamanlamaya bakacak olursak – sürekli denetim sayesinde denetim sonrası ortaya çıkan vakalar önemli ölçüde azalacak.
Haydi, şimdi de 21 Aralık 2033, Perşembe’ye hareket edelim – bu tarih benim harika bir alan olan iç denetim ve yönetişim işinden emekli olacağım tarih olacak.
İlk olarak şeffaflık üzerinde duralım.
Benim denetlenen tarafından yönetilen denetimler olarak tanımladığım bir kavrama şahitlik edeceğinizi düşünüyorum. Bu bahsettiğim denetimler, denetlenilenin kendi süreçlerindeki denetimlerin yapılmasını sağlayacak denetimin kapısını kendisini açtığı ve bu açtığı kapının denetçinin gelecekteki rolünün sorgulanmasını sağlamasıdır. Bu denetimin denetlenmesi olabilir mi?
İkincisi sağlanan verilerin doğruluğudur.  Örnekleme en son bu tarihten 10 yıl önce kullanılmış olacak. Gelecekteki kuşaklar % 100’lük ana kitleden daha az bir örnekleme seçtiğimiz için bize gülecekler.
Ve son olarak denetim, gerçek zamanlı olacak.
Ve bu beni bugünkü yolculuğumun son kısmına götürüyor – 21 Kasım 2063.
Önce sizler için Tom Cruise’un “Minority Report – Azınlık Raporu” filminden aldığım bir şey var. Ve gelecekte bile siz sunum yaparken kahve içen birisi her zaman olacak.
Benim hayal ettiğim tüm kontrol sistemlerinin tam bir şekilde haritalanması.
Ve Cruise’un filimde bir cinayeti öngörmeye çalıştığı gibi - bir cinayeti önlemeye çalıştığı gibi – Azılınk Raporunda biz bu filmin gerçek hayata uyarlanmışında, durumların etrafında dolaşarak, maliyet kısıtlamalarının organizasyonel yapılardaki etkilerini gösterip, önlemek veya kontrol ortamına müdahale etmek için çalışacağız.
Ve umuyorum ki, kurumsal kazalar gibi şeyleri tahmin etmeyi başaracağız.
Bu benim geleceğe dair yorumumdur."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tercüme eden: Besim Çalışkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder